in ,

Γαλακτομπουρεκάκια

Για τους λάτρεις των σιροπιαστών!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:



Φύλο Κρούστας ή Βηρυτού
Μπόλικο φρέσκο λιωμένο βούτυρο (περίπου 300γρ.)

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα
300γρ. ζάχαρη
3 αυγά
130γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 πρέζα βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι:

500γρ. ζάχαρη
250γρ. νερό150γρ. γλυκόζη, 3γρ. βανίλια
1/4 της φλούδας από 1 λεμόνι, 1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα μας:

Τοποθετούμε τα 800γρ. από το 1 λίτρο γάλακτος, μέσα σε μία κατσαρόλα, μαζί με τη μισή ποσότητα ζάχαρης(150γρ.) και  και τα βάζουμε πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας λίγο στην αρχή με ένα σύρμα (φουέ ή αυγοδάρτη), έτσι ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και να μη μας πιάσει.

Τα αφήνουμε να βράσουν,ταυτόχρονα χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ, τα αυγά,τη βανίλια, την υπόλοιπη ζάχαρη,το σιμιγδάλι και το υπόλοιπο γάλα, έτσι ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Όταν πάρει βράση το γάλα με τη ζάχαρη, σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε δύο κουτάλες στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας.

Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, ανάβουμε πάλι τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα και πάρα πολύ προσεκτικά, έως ότου δέσει και αρχίσει να «σκάει” το μείγμα μας.

Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Παίρνουμε τώρα τα φύλλα και τα απλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Ένα-ένα τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα διπλώνουμε στη μέση.

Ξανά αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και προσθέτου στο καθένα, από μιάμιση κουταλιά της σούπας κρέμα, στη βάση του φύλου, έχοντας αφήσει από τα πλάγια, 1 δάχτυλο απόσταση και από τη βάση δύο δάχτυλα απόσταση.Διπλώνουμε προς το κέντρο τα πλάγια και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό.
 

Ενώ ψήνονται, φτιάχνουμε το σιρόπι μας:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα, και μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το ξυλαράκι της κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.Τοποθετούμε σε πολύ καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 130οC για 30′ περίπου, έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, στην επιφάνεια αλλά και στη βάση.

Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε από τον φούρνο τα γαλακτομπουρεκάκια μας, τα σιροπιάζουμε!

Tip:

Για να προσθέσουμε τη γλυκόζη, πρέπει να έχουμε πολύ καλά βρεγμένα τα χέρια μας, με κρύο νερό! Το ίδιο και το σκεύος στο οποίο θα την ζυγίσουμε.

Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα

Μερίδες: 9-12

Καλή σας όρεξη!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *