in , ,

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής στην Κιβωτό του Κόσμου [Ανταπόκριση]

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16 Οκτωβρίου), επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ) και η εικονογράφος & συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Λήδα Βαρβαρούση, επισκέφθηκαν τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, Κιβωτός του Κόσμου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα επάρκειας τροφής.

Προς την κατεύθυνση αυτή το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, με την ουσιαστική αρωγή της κυρίας Βαρβαρούση, δημιούργησε ένα πρωτότυπο παραμύθι με θέμα την αγάπη για τον άνθρωπο και την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες  πρόσβασης στην τροφή. Με τη συμβολή των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, η Λήδα Βαρβαρούση σχεδίασε τους ήρωες της ιστορίας -Άντζελα & Ευτύχιο- και μέσα από την εξιστόρηση και εικονογράφησή της, πέρασε στα παιδιά μηνύματα για έννοιες όπως ο αλτρουισμός, η ισότητα και η αξία της ίσης κατανομής τροφίμων στον πλανήτη. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τον σύγχρονο κόσμο της ανισότητας και κατέληξε σε ένα κόσμο όπου όλα τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή.

Τα παιδιά είδαν με τη βοήθεια των επιστημόνων του  Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, πώς η επάρκεια μπορεί να συνοδευτεί με την ποιότητα, απεικονίζοντας τα τρόφιμα του παραμυθιού πάνω στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, ώστε να γνωρίζουν  από μικρή ηλικία, την ποικιλία και ποσότητα των τροφών που συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη τους, μακριά από την έννοια της καταναλωτικής υπερβολής.

Σχετικά με το  ΕΙΔ

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με επιστημονικό υπόβαθρο, του οποίου μέλη είναι καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της διατροφής και της υγείας.

Κύριος σκοπός του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ) είναι να συμβάλλει  στη χάραξη μιας νέας διατροφικής στρατηγικής πορείας στη χώρα μας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής και υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

Με αρωγούς του έγκριτους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, κρατικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) επιδιώκει να ενημερώνει σε βάθος το Ελληνικό κοινό σε θέματα διατροφής & υγείας, να διαμορφώνει σωστά διατροφικά πρότυπα και να πληροφορεί τους καταναλωτές σε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.

Σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.

Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 300 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινότητα που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας, με κύριο μέλημα  τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει.

Τα παιδιά βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.

Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, έχουμε αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους με φροντιστηριακά μαθήματα που παραδίδονται καθημερινά από εθελοντές καθηγητές, οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς σε αυτό το έργο αγάπης, καθώς και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας και πληροφορικής, που με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Διδάσκονται επίσης ξένες γλώσσες, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκά μουσικά όργανα.

Στόχος του πατρός Αντωνίου είναι να μην ιδρυματοποιηθούν τα παιδιά, αλλά να παραμένουν μαζί με τη μητέρα τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός οι άστεγες, αλλά και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα, πληρώνοντας μισθώματα μικρών κατοικιών και δίδοντας οικονομικά βοηθήματα στις μητέρες αυτές για λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, και ταυτόχρονα βρίσκοντας εργασία στη  μητέρα με απώτερο σκοπό να σταθεί στα πόδια της, να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και την ευθύνη των παιδιών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *