in ,

Πρασόπιτα

Η κλασική!

Η κλασική!



Υλικά:

½ κιλό αλεύρι σκληρό

3κ.τ.σ. ελαιόλαδο

1κ.τ.σ. ξύδι

1κ.τ.γ. αλάτι

1κ.τ.σ. Baking powder

1κ.τ.σ. χλιαρό νερό.

Εκτέλεση:
Κοσκινίζεται το αλεύρι σας μαζί με το Baking powder πάνω στον πάγκο σας και δημιουργείτε ένα «ηφαίστειο». Σε ένα μπολ ανακατεύεται το ελαιόλαδο με το αλάτι και το ξύδι και το ρίχνεται μέσα στο ηφαίστειο, μαζεύοντας σταδιακά και κυκλικά το αλεύρι από τα τοιχώματα, ζυμώνοντας και προσθέτοντας στο τέλος το νερό.

Σημείωση! Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νεράκι.

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 60’ σε μία λεκάνη σκεπασμένη με μία πετσέτα ή αλίμενη με λίγο λαδάκι και σκεπασμένη με μεμβράνη. Έπειτα τη χωρίζεται σε 4-6 μπαλάκια και με την βοήθεια ενός πλάστη, σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τα φύλλα, όσο πιο λεπτά μπορείτε. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί, τέσσερα φύλλα κάτω λαδωμένα μεταξύ τους …

Για την γέμιση:

1 κιλό Πράσα (πλυμένα και κομμένα ροδέλες)

½ κιλό σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)

6 κρεμμυδάκια φρέσκα (πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες)

1 ματσάκι άνηθο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι του τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο

3κ.τ.σ. ρύζι μπασμάτι ή τραχανά

αλάτι, πιπέρι, σουσάμι για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση:
Βράζετε σε λίγο αλατισμένο νερό τα πράσα μαζί με τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά και τα στραγγίζεται καλά. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σπανάκι, τον άνηθο, το δυόσμο και το ρύζι ή τον τραχανά και ανακατεύεται πολύ καλά… μετά τα 4 φύλλα που προανέφερα προσθέτετε τη γέμιση. Καλύπτετε με τα επόμενα 2 φύλλα, αλείφετε  με λίγο λαδάκι πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε την πίτα στους 2000C για 1 ώρα.

Χρόνος Παρασκευής: 2 ώρες (περίπου)

Μερίδες: 9-12

Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Καλή σας όρεξη!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *