Κατ αρχάς είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά άλλα το βασικό μειονέκτημα τους είναι ότι μολύνονται εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδη τα τρόφιμα είναι φορείς διαφόρων μικροοργανισμών που ο καθένας έχει την δικιά του επίδραση στην χημική σύσταση των τροφίμων. Οι μικροοργανισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί αόρατοι στο γυμνό μάτι.
Πρώτον, ας εξετάσουμε τα διάφορα είδη μικροοργανισμών που μπορεί να εμφανιστούν σε φαγητά. Το πρώτο είδος μικροοργανισμών που συναντάται σε φαγητά είναι οι χρήσιμοι μικροοργανισμοί των οποίων την παρουσία εκμεταλλευόμαστε για την παραγωγή κάποιων τροφίμων όπως το γιαούρτι (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus), διάφορα τυριά (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) και το τυρί Cheddar (Streptococcus cremoris, S. lactis, S. Diacetylactis.). Το δεύτερο είδος μικροοργανισμών που συναντάμε σε τρόφιμα είναι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορεί να επιβλαβείς για την υγεία μας. Το τρίτο είδος μικροοργανισμών που συναντάμε σε τρόφιμα είναι οι σηπτικοί μικροοργανισμοί. Αυτό το είδος μικροοργανισμών επιδρά οργανοληπτικά τα τρόφιμα χωρίς να επηρεάσουν την υγεία μας.
Δεύτερον, είναι χρήσιμο να ερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα. Κατά το στάδιο της επεξεργασίας, αποθήκευσης και διακίνησης των τροφίμων τα τρόφιμα είναι δυνατόν να μολυνθούν με μικροοργανισμούς που προέρχονται από κατεργασμένα η ακατέργαστα συστατικά τους από το νερό, το έδαφος, τα εργαλεία, τα σκεύη ή τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή από τους χειριστές των τροφίμων, από τρωκτικά, έντομα και άλλα ζώα. Ανάλογα με τις συνθήκες με τις οποίες τα τρόφιμα συντηρούνται είναι πιθανόν πληθυσμοί από μύκητες, βακτήρια, ιούς και ζύμες να προσβάλλουν τρόφιμα.
Τρίτον, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τις δύο βασικές ασθένειες που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Οι τροφικές δηλητηριάσεις χωρίζονται σε τροφολοιμώξεις και τροφοτοξινώσεις. Στις τροφολοιμώξεις η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από μικροοργανισμούς και τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 2-3 ημέρες. Για παράδειγμα η Σαλμονέλα και η Λιστέρια είναι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί για την εμφάνιση τροφολοιμώξεων. Στις τροφοτοξινώσεις οι τοξίνες μικροοργανισμών είναι υπεύθυνες για την μόλυνση των τροφίμων και κατ επέκταση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.
Τέταρτον όλες οι τροφολοιμώξεις και οι τροφοτοξινώσεις μπορούν να αποφευχθούν αν παρθούν σωστά μέτρα προφύλαξης και αν ακολουθούνται βασικοί κανόνες υγιεινής. Υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Ο πρώτος βασικός κανόνας είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων δηλαδή τα τρόφιμα να μην περιέχουν επιπλέον χημικές ουσίες γιατί επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων. Ο δεύτερος βασικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων γιατί έτσι εξασφαλίζεται η δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφής η οποία προάγει μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Ο τρίτος βασικός κανόνας είναι η συμμόρφωση με την νομοθεσία. Υπάρχουν πολλές διαφημίσεις και τρόποι μάρκετινγκ οι οποίοι είναι παραπλανητικοί. Ο τέταρτος βασικός κανόνας είναι να διατηρούνται οι βασικές οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Γενικότερα οι σωστοί τρόποι διακίνησης, αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων είναι η απάντηση απέναντι στην εμφάνιση μικροοργανισμών.
Τέλος, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον χειρισμό των τροφίμων πρέπει να προσέχουν γιατί η παραμικρή παρασπονδία ή λάθος χειρισμός μπορεί να είναι υπεύθυνη για την μόλυνση των τροφίμων και κατ επέκταση για την εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων και ασθενειών.