in ,

Κοτόπουλο γεμιστό

Μια πεντανόστιμη και γιορτινή απόλαυση!!!

Υλικά:

1 μεγάλο κοτόπουλο

3 κ. σ ελαιόλαδο

τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα

250 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. του τσαγιού ρύζι καρολίνα

1/3 φλ. του τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο

1/3 φλ. του τσαγιού σταφίδες

5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα

1/2 φλ. του τσαγιού κονιάκ

1 φλ. του τσαγιού ζωμό κότας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 γρ. δαμάσκηνα

4 μήλα 3 κ. σ ελαιόλαδο

χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, γτια 6′-7′ λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3′ λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, το ζωμό και τις σταφίδες. Αφήνουμε τη γέμιση να πιεί σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώσουμε, και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε μια γάστρα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα βάζουμε μέσα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30′ λεπτά στους 180*C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή ζωμό κότας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35′ -40′ λεπτά μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο.

Tips:

Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε το κοτόπουλο μπήγουμε ένα μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο.

Καλή σας όρεξη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *