Βγαλμένο από την επιστημονική φαντασία, είναι το τεχνολογικό μέλλον που οραματίζεται ο ιδρυτής του PayPal: οι υπολογιστές θα επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο, ο θάνατος θα είναι μία ιάσιμη ασθένεια, ενώ στη μέση των ωκεανών θα δημιουργηθούν τεχνητά κράτη.
Στην ταινία «Το Κοινωνικό Δίκτυο» ο χαρακτήρας του Πήτερ Θίελ απεικονίζεται ως ένας κομψός «Άρχοντας του Σύμπαντος», ένας βασιλιάς της τεχνολογικής βιομηχανίας αλλά και ένας πρωτοπόρος επενδυτής που προέβλεψε ότι τα 500.000 δολάρια που «έριξε» νωρίς στο Facebook, θα του απέδιδαν πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Ένα βράδυ του πρόσφατου Σεπτέμβρη, ο Θίελ ανέβηκε στο κέντρο μίας σκηνής για να απευθύνει το λόγο σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο κοινό: την αφρόκρεμα της Σίλικον Βάλεϊ, επενδυτές και δημιουργούς που έκαναν περιουσίες συνδυάζοντας ικανότητες, όραμα και ρίσκο. Ο δισεκατομμυριούχος δημιουργός του Paypal δεν τους παρουσίασε, απλώς, την επόμενη μεγάλη δημιουργία του, αλλά τους ζήτησε να γίνουν συμμέτοχοι στο μεγαλύτερο πρότζεκτ που έγινε ποτέ: το ίδιο το μέλλον. Σε αυτό, οι υπολογιστές θα επικοινωνούν απευθείας με τον εγκέφαλο, νέα πλωτά κράτη θα δημιουργηθούν στη μέση των ωκεανών, η γήρανση θα αντιστραφεί, ενώ ο θάνατος θα είναι, απλώς, μία ιάσιμη ασθένεια.
Ο Θίελ πιστεύει ότι αυτά τα όνειρα μπορούν να γίνουν απτή πραγματικότητα μόνο από τους πρωτοπόρους της Σίλικον Βάλεϊ, αυτούς που κατάφεραν να κάνουν θαύματα, μέρος της καθημερινής ζωής. Μπροστά στο κοινό του, αναρωτήθηκε: «Προσπαθούμε να κυνηγήσουμε περίεργες ιδέες που αλλάζουν το μέλλον μας ή τα παρατάμε και συμβιβαζόμαστε;». Στις πρώτες σειρές ήταν, μεταξύ άλλων, ο συνιδρυτής του Facebook, Ντάστιν Μόσκοβιτς, ο συνδημιουργός του Yelp, Τζέρεμι Στόπελμαν, ο πολυεκατομυριούχος επιχειρηματίας, Τιμ Ο’ Ράιλι. Ο Θίελ έδωσε και όνομα στο σχέδιό του: ριζοσπαστική φιλανθρωπία. Όπως υποστήριξε, αντί να παρέχουν κάποια χρήματα στους φτωχούς με πενιχρά αποτελέσματα, να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε προσπάθειες υψηλού ρίσκου, οι οποίες, όμως, θα βοηθούσαν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων για τα καλά.
Στο πάνελ βρέθηκαν οκτώ οργανισμοί, οι οποίοι σύμφωνα με τον Θίελ, «βρίσκονται στο σωστό δρόμο». Ανάμεσά τους ήταν:
– Το Ινστιτούτο Singularity, που υιοθετεί το δόγμα ότι μέσα στον επόμενο αιώνα θα δημιουργηθούν υπολογιστές πιο έξυπνοι από τον άνθρωπο. Οι έρευνές του επικεντρώνονται στις αυτοπρογραμματιζόμενες μηχανές
– Το Ίδρυμα SENS, μία ομάδα από βιοϊατρικούς ερευνητές, που ασχολούνται με την επέκταση της διάρκειας ζωής, βασιζόμενοι στις θεωρίες του Όμπρεϊ ντε Γκρέι.
– Το Ινστιτούτο Seasteading, με επικεφαλής τον εγγονό του Μίλτον Φρίντμαν, Πάτρι Φρίντμαν. Σκοπός του είναι η δημιουργία ωκεάνιων αποικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως εργαστήρια εφαρμογής νέων μορφών διακυβέρνησης. Απευθυνόμενος στο κοινό, ο Φρίντμαν ανέφερε: «Ως καινοτόμοι, είστε οι ιδανικοί άνθρωποι για να βρουν και να αναπτύξουν ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
Η ιστορία της Σίλικον Βάλεϊ, άλλωστε, είναι γεμάτη από τέτοιες: το Διαδίκτυο, οι μηχανές αναζήτησης, ο προσωπικός υπολογιστής, τα έξυπνα κινητά, όλα άπιαστες ιδέες μέχρι να υλοποιηθούν. Ο Τσαρλς Ρούμπιν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Duquesne ανέφερε ότι αυτό το όραμα για το μέλλον, συνάδει με το πνεύμα της Σίλικον Βάλεϊ. «Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που πρακτικά ορίζει τη Σίλικον Βάλεϊ και το λόγο ύπαρξης της, που δεν είναι άλλος από τη συνεχή καινοτομία». Βέβαια, δεν απουσιάζει και ο προβληματισμός σχετικά με τις κινήσεις του Πήτερ Θίελ και με την ακραία φιλοδοξία που πηγάζει από την απόπειρα κατάκτησης του μέλλοντος.
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑP