in , , ,

2o Διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δρόμου της Αθήνας Όταν το θέατρο συναντά τον δρόμο [Ανταπόκριση]

Παρά τις αντιξοότητες, της εποχής και το απότομο κρύο το κέντρο της Αθήνας δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να γεμίσει και φέτος με χρωματιστούς καλλιτέχνες και ομάδες θεάτρου του δρόμου!

Στόχος του να αλλάξει τη ζωή μας, για μια στιγμή, προσφέροντας χαρά και κέφι!!Για τρεις ημέρες η Πλάκα, η Καπνικαρέα, η πλατεία Κλαυθμώνος, η Ερμού, το Καλλιμάρμαρο και άλλοι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας γέμισαν με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο οι οποίοι ζωντάνεψαν την καθημερινότητα της πόλης. Από του Μακρυγιάννη ως το Θησείο οι δρόμοι γέμισαν από μια κεφάτη, πολύβουη και πολύχρωμη παρέλαση. Η αποδοχή του φεστιβάλ από τον κόσμο ήταν τεράστια και απροσδόκητη!

Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από μουσική, χορό, χρώμα, τρέλα, χαμόγελα και φαντασία! Η πολύμορφηκότητα του στοχεύει στην άμεση και ισχυρή επιρροή και παρέμβαση στο δημόσιο χώρο της πόλης ώστε να καταφέρει να γίνει ένας θεσμός που θα στηρίζεται στο διάλογο, τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και την φαντασία! Ανακατεύει τα όρια επαγγελματισμού και ερασιτεχνισμού, δίνοντας προτεραιότητα στον αυτοσχεδιασμό και επιδιώκοντας έτσι την άμεση επικοινωνία με τους θεατές που τους παρακολουθούν στις αυτοσχέδιες σκηνές του δρόμου. Στις παραστάσεις τους, το θέατρο, ο χορός, η μουσική και τα εικαστικά γίνονται ένα μαζί με το ανυποψίαστο κοινό που αυθόρμητα μπαίνει στη διαδικασία να συμμετάσχει έτσι, στα ξαφνικά!

Ταχυδακτυλουργικά, ζογκλέρ, ακροβατικά, φωτιές, μουσικές, κρουστά, γελωτοποιοί, ακροβάτες, ξυλοπόδαροι που κάνουν κουτσό κ παίζουν τυφλόμυγα αναβιώνοντας παλιά βενετσιάνικα παραμύθια, μονόπρακτα ή μεγάλες σύνθετες παραστάσεις, παντομίμες, κουκλοθέατρο, χοροθέατρο, μαριονέτες πάντα με χαμόγελο και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους περιπλανήθηκαν στο κέντρο, ομορφαίνοντας την πόλη και παρασέρνοντας τον κόσμο σε κάθε βήμα!

Ο πρωταρχικός σκοπός του Φεστιβάλ ήταν η χρήση του δημόσιου χώρου, ως τόπος ανάδειξης καλλιτεχνικών δρώμενων καθώς και την ανάπτυξη του Θεάτρου Δρόμου, ως μορφή επικοινωνίας, εναλλακτικού τρόπου έκφρασης, διασκέδασης αλλά και ως αντισυμβατική, καλλιτεχνική μορφή τέχνης. Να γίνει ένας φορέας που θα εισέλθει στην αστική ζωή προκαλώντας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τις ομάδες τους να γίνουν καλύτεροι και πιο δημιουργικοί βγαίνοντας από την αίγλη της αυλαίας του θεάτρου. Το θέαμα αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, καταρρίπτοντας το ασυνείδητο σπρώξιμο στην κατανάλωση με διαδικασίες που δεν είναι άμεσα αντιληπτές! Δημιουργώντας δράση σε ένα απλό πεζοδρόμιο, ζωντανεύοντας ψευδαισθήσεις με ήχους ινδιάνικων οργάνων στους δρόμους της περιπλάνησης με στόχο να ονειρευτούν, αγγίζοντας το κοινό στα αλήθεια δίνοντας «ψυχή στο δρόμο»!

Το Φεστιβάλ δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά στηρίζει την ευγενή άμιλλα. Δίνονται βραβεία και χρηματικά έπαθλα που ωθούν στην αναζήτηση της αλήθειας της τέχνης.

Μια σημαντική ακόμα φιλοδοξία για το Φεστιβάλ είναι η σταδιακή αποκέντρωση της πόλης, έτσι ώστε μέρος του, να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις κάθε χρόνο.

Όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν, προβάλλοντας τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο αυτής της κίνησης, καθώς και την ανιδιοτελή προσφοράς. Δηλώνοντας πως η πνευματική χειραφέτηση δεν συμβαδίζει με την οικονομική και ότι η κρίση και το ασφυκτικά οικονομικό κ πολιτικό περιβάλλον, δεν μπορούν να συνθλίψουν την τέχνη, την προσπάθεια και τα οράματα.

Τα επιβλητικά αστικά τοπία κάτω από την Ακρόπολη γίνονται σημεία συνάντησης με κάθε είδους ετερόκλιτο κοινό που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο. Να απελευθερώσει συναισθήματα! Να ταξιδέψει με ένα μοναδικό τρόπο μέσα στο χωροχρόνο και όλοι μαζί να ξεφύγουν από τη μιζέρια της ζωής δημιουργώντας ένα μεγάλο πάρτι!4 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *