in ,

Tobe Hooper: Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης τρόμου σε ηλικία 74 ετών

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης που άλλαξε το ύφος των ταινιών τρόμου και βοήθησε να δημιουργηθεί το είδος των slasher ταινιών.

Ο θρυλικός σκηνοθέτης ταινιών τρόμου, Tobe Hooper, απεβίωσε στις 26 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με τις πηγές.Η αιτία θανάτου του είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή. Ο Hooper ήταν 74 ετών. Γεννημένος στο Όστιν του Τέξας στις 25 Ιανουαρίου 1943, οι γονείς του Lois και Norman ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών, ο Hooper εκτέθηκε στις ταινίες όλη του τη ζωή. Στην ηλικία των 9 ετών, άρχισε να παίζει με τη φωτογραφική μηχανή 8mm του πατέρα του και συνειδητοποίησε το ενδιαφέρον του για την κινηματογραφική παραγωγή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και έκανε επίσης μαθήματα υποκριτικής στο Ντάλας.

Στη δεκαετία του 1960, ο Hooper εργάστηκε ως καθηγητής κολλεγίων και ήταν κάμεραμαν για πολλά ντοκιμαντέρ. Το 1965 έκανε μια μικρού μήκους ταινία που ονομάζεται The Heisters, η οποία προσκλήθηκε για υποβολή στα βραβεία της Ακαδημίας αλλά δεν τελείωσε εγκαίρως μέχρι την ημερομηνία της προθεσμίας. Το 1974 συγκέντρωσε αρκετούς φοιτητές και καθηγητές και έκανε μια ανεξάρτητη ταινία. Αυτή η ταινία ήταν το «The Texas Chainsaw Massacre» (Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι) και άλλαξε το ύφος τρόμου για πάντα.

Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι έγινε κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου στον κόσμο του τρόμου, όταν εφευρέθηκαν slasher ταινίες. Ο κύριος κακός – Leatherface – βασιζόταν πολύ στον Ed Gein – ένας πραγματικός δολοφόνος όπου ο Norman Bates από τον Psycho και ο Buffalo Bill από την «Η Σιωπή των Αμνών» βασίστηκαν επίσης σε αυτόν. Η ταινία έλεγε την ιστορία μιας ομάδας φίλων που βρέθηκαν στοχευμένοι από μια οικογένεια σαδιστικών κανιβάλων ενώ ήταν σε οδικό ταξίδι. Η ταινία κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, παρόλο που η πλοκή ήταν φανταστική. Στοίχισε κάτι λιγότερο από 300.000 δολάρια η ρεαλιστική βία και βιαιότητα της ταινίας την απαγόρευσε σε αρκετές χώρες και παίχτηκε από κάποιους κινηματογράφους στην Αμερική. Βοήθησε να δημιουργήσει το είδος slasher και παραμένει επιρροή στις ταινίες τρόμου μέχρι σήμερα.

Ο Hooper επανασυνδέθηκε με πολλούς από τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην ταινία για να κάνουν μια νέα ταινία, το Eaten Alive το 1977. Η gory ταινία ήταν από τις πρώτες που ταξινομήθηκαν ως «video nasty» στην Αγγλία, γιατί κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο Obscene Publications Act του 1959. Η ταινία δεν κυκλοφόρησε σε VHS στην Αγγλία μέχρι το 1992 με 25 δευτερόλεπτα να έχουν κοπεί. Η πλήρης έκδοση κυκλοφόρησε σε DVD το 2000.

Ο Hooper συνέχισε με την τηλεοπτική μίνι σειρά «Salem’s Lot», με βάση το δεύτερο δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Stephen King. Το οποίο απέσπασε θετικές κριτικές, και Hooper εργάστηκε σε ακόμα μια προσαρμογή του Stephen King χρόνια μετά, το Mangler. Το Salem’s Lot ακολουθήθηκε με τον Poltergeist, ο οποίος γράφτηκε και παράχθηκε από τον Stephen Spielberg. Το Poltergeist (Το Πνεύμα του Κακού) ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 1982 και θεωρούσε σήμερα ένα κλασσικό έργο τρόμου. Το οποίο απέκτησε 2 sequels και ένα remake.

Ο Hooper έπειτα έκανε μερικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας τρόμου, το Lifeforce και ένα remake του Invaders from Mars, καθώς και μια κωμική συνέχεια του The Texas Chain Saw Massacre. Εργάστηκε επίσης πολύ στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας επεισόδια από το Amazing Stories, Tales from the Crypt και Masters of Horror. Η τελευταία του ταινία ήταν η ταινία τρόμου του 2013, Djinn.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *