in

Οι Gangsters του South Central Los Angeles

1. Introduction: Οι συμμορίες του Los Angeles. Μ’ αυτό το αφιέρωμα στις συμμορίες του South Central έχω σκοπό (εκτός από το να εμπλουτίσω τις γνώσεις) να μπορέσω να δώσω μια μάλλον ιπποτική πλευρά στον θεσμό των συμμοριών παρά να τους παρουσιάσω ως εγκληματίες και βαρυποινίτες. Θα αναλύσουμε τον θεσμό λοιπόν εξωτερικά και θα μπούμε στα ενδότερα μέσα από αυτό το κείμενο.

2. Origin of the Gangs

Οι συμμορίες δημιουργήθηκαν στην New York City στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Εγκληματικά σωματεία και πρώην κατάδικοι δούλευαν σαν μπράβοι και τραμπούκοι σε τέτοιες συμμορίες. Αρχικά παρέμειναν τοπικά αλλά με τις μεταναστεύσεις Ευρωπαίων και Ασιατών στις U.S.A. οι συμμορίες άρχισαν να απλώνονται από στον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό. Μεγάλη έξαρση συμμοριών υπήρχε στο Chicago του Illinois από Ιταλούς, Ιρλανδούς και Αμερικάνους. Ο θεσμός του οργανωμένου εγκλήματος (Mafia) παρέμεινε στο προσκήνιο μέχρι τον θάνατο του Al Capone. Οι αρχές θεώρησαν ότι οι συμμορίες έφτασαν στο τέλος.

Οι μη οργανωμένες συμμορίες επέζησαν, μέσα στα ghetto του Chicago. Κυρίως αφρό-αμερικάνοι, επεκτείνανε την κυριαρχίας τους. Μέχρι το 1950 οι U.S.A. αριθμούσαν τουλάχιστον 100.000 διαφορετικές συμμορίες. Τότε ήταν που όλα άλλαξαν.

3. Stanley Tookie: Crips & Bloods

Στο South Central Los Angeles, η εγκληματικότητα είχε φτάσει σε ακραίο σημείο. Οι δρόμοι πολλές φορές θύμιζαν πεδίο μάχης και οι απώλειες τεράστιες. Οι αστυνομικές δυνάμεις, αδυνατούσαν να τα βγάλουν πέρα, κι έτσι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μέχρι που ο Stanley Tookie Williams to 1970 δημιούργησε τους Crips σαν αντίδραση προς την εγκληματικότητα. Το σχέδιο του Tookie ήταν να διαλύσει τις μικρές συμμορίες ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα, ίσως και να εκμηδενιστεί. Αυτό που δεν προέβλεψε είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο.

Οι υπόλοιπες αφρό-αμερικάνικες συμμορίες δεν μπορούσαν να αντισταθούν εφόσον οι Crips ήταν 3 φορές περισσότεροι από όλες τις υπόλοιπες συμμορίες. Έπρεπε να υπάρξει ενότητα για να μην νικηθούν. Οπότε χτύπησαν τον Tookie με το ίδιο του το όπλο. Στην οδό Pirus (Piru Street) οι αρχηγοί των κατώτερων συμμοριών ενώθηκαν με το όνομα Black Liberation Organization Of Defense (Bloods). Έτσι άρχισε ο αιματηρός «πόλεμος των συμμοριών».

4. Others Gangs. The Nations

Παρά τις 2 τεράστιες συμμορίες που δημιουργήθηκαν, συνέχιζαν να υπάρχουν πολλές συμμορίες οι οποίες προσπαθούσαν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν κυριαρχία στα ghetto και στους δρόμους τον πόλεων. Έτσι για άλλη μια φορά σε μια «σύνοδο» των συμμοριών, δημιουργήθηκαν οι συμμαχίες. People Nation και Folk Nation. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν και οι δύο πρωτοπόρες συμμορίες (Crips & Bloods) να ενταχθούν στις συμμαχίες. Οι Βloods στο People Nation και οι Crips στο Folk Nation.

5. Gangs. Chivalry of the 20th Century?

Ίσως λόγω της εγκληματικής τους φύσης οι συμμορίες να φαίνονται σαν βάρβαρες και βίαιες ενώσεις. Ένα κομμάτι του 20ου αιώνα που πρέπει να εξαλειφθεί. Υπάρχουν νόμοι που, αν και πιο απλοί από τους κρατικούς, δίνουν έμφαση στην αδερφικότητα, στην πίστη και στην υπακοή. Η φιλοσοφία τους είναι σεβασμός προς τον αδερφό / αδερφή σου, σεβασμός προς την συμμαχία και την συμμορία καθώς και στους νόμους, σεβασμός προς το έτερο φύλο (όποιο κι αν είναι αυτό, πότε δεν θα ζητηθεί από άνδρα να επιτεθεί και γυναίκα και το αντίθετο). Επίσης, υπάρχει σεβασμός ακόμα και προς τον εχθρό. Η ιδεολογία είναι ανάλογη με των στρατιωτών. Υπάρχουν μάχες, με την πλήρη έννοια της λέξης, μονομαχίες 1 προς 1, επιθέσεις αστραπή (drive by), κλοπές αντικειμένων τα οποία σε κάνουν μέλος της συμμορίας (αλυσίδες, δαχτυλίδια κ.α.) ακόμα και αιχμαλωσία ατόμων. Ασέβεια προς τους νόμους τιμωρείται με ξυλοδαρμό, αποκοπή από την συμμορία η ακόμα και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις. Επίσης, ασέβεια προς την κατάπαυση πυρός θεωρείτε να διαγράψεις ένα graffiti της εχθρικής συμμορίας, να γράφεις τα σύμβολα και τα tag τους ανάποδα η να δείχνεις με τα χέρια σου τα σύμβολα ανάποδα. Το μόνο ίσως πραγματικά βάρβαρο είναι η στρατολόγηση, η «γραμμή». Οι συμμορίτες κάνουν 2 γραμμές. Ο νεοσύλλεκτος πρέπει να περάσει ανάμεσα τους, μέσα από κλωτσιές και χτυπήματα, και να φτάσει στο τέλος της γραμμής όρθιος. Αν γονατίσει, σταματάει και συνεχίζεται κάποια άλλη μέρα από την αρχή. Αν τα καταφέρει, γίνεται μέλος και πρέπει να ντύνεται σύμφωνα με τα standards της συμμορίας. Μετά την πρώτη φορά που θα σκοτώσει (ή απλά πυροβολήσει) κάνει το πρώτο tattoo του, δείγμα ότι είναι original gangsta.

6. Identifiers of the Gangs

Οι συμμορίες έχουν βρει τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της γλώσσας του σώματος, συμβολών και graffiti. Τα graffiti συμβολίζουν την δύναμη και την πίστη, ενώ δείχνουν τα όρια ελέγχου της συμμορίας. Πιο συγκεκριμένα:

Folk Nation graffiti and tattoos:

Τα κέρατα του Διαβόλου, Σβάστικα, Ζάρι με τον Αριθμό 6, Ο αριθμός 6 σκέτος η με ουρά διαβόλου, Τρίαινα, Η καρδιά με τα φτερά, Το Ξίφος και το αστέρι του Δαυίδ

Οι Folks φοράνε ρούχα μπλε χρώματος και τείνουν να τονίζουν την δεξιά μεριά του σώματος, φορώντας bandanas στα δεξιά και έχοντας tattoos στο δεξί χέρι.

People Nation graffiti and tattoos:

Πυραμίδα (με ή χωρίς μάτι στο κέντρο), Ισπανικός Σταυρός, Ζάρι με τον Αριθμό 5, Πεντάλφα, Ο αριθμός 5, Ημισέληνος με ή χωρίς αστέρι, Ένα ποτήρι Champagne και ένα στέμμα.

Οι People φοράνε ρούχα κόκκινου χρώματος και τείνουν να τονίζουν την αριστερή μεριά του σώματος, φορώντας bandanas στα αριστερά και έχοντας tattoos στο αριστερό χέρι.

List of Folk Nation gangs:

Black Gangster Disciples, Black Disciples, Gangster Disciples, Imperial Gangster, La Raza, Spanish Cobras, Latin Eagles, Latin Disciples, Maniac Latin Disciples, Simon City Royals, Spanish Gangster Disciples, Two Sixers και International Posse.

List of People Nation gangs:

Latin Kings, Vicelords, Spanish Lords, El Rukhs, Bishops, Gaylords, Latin Counts και Kents.

7. Internationalization of the Nations:

Περισσότερο από «ζήλια» και «φθόνο» οι Ευρωπαϊκές συμμορίες χρησιμοποιούν τα Nations και αυτοαποκαλούνται Crips η Bloods. Αυτό ουσιαστικά είναι χλευασμός προς τις αυθεντικές συμμορίες και πραγματικά ντροπιάζει ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τις ζωές τους στους δρόμους και στα ghetto των U.S.A.

Ελπίζω το κείμενο μου να σας βοήθησε να καταλάβετε μερικά πράγματα η τουλάχιστον να ήταν ενδιαφέρον. Thank you for your time.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *