in ,

Nikon x Sony: Φτιάχνουν φακούς για καμπυλωτούς σένσορες

Η Nikon και η Sony κάνανε ξεχωριστά καταχώρηση πατέντας για τους καινούργιους φακούς που ετοιμάζουν και αναστατώνουν τα νερά στον κόσμο της φωτογραφίας.

Ο λόγος της αναστάτωσης φυσικά δεν είναι το γεγονός ότι η Nikon φτιάχνει 35mm F2.0 φακό, αλλά το ότι προορίζεται για full frame κάμερα με καμπυλωτό σένσορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι mirrorless και ότι η Sony φτιάχνει αντίστοιχα ένα 400mm F2.8 φακό για medium format καμπυλωτό σένσορα.

Σύμφωνα με πηγές στο διαδίκτυο, η καταχώρηση δεν έχει αρκετές τεχνικές πληροφορίες για το αν τελικά ο φακός προορίζεται για mirrorless ή DSLR κάμερα, αφού Nikon είναι πρώτη που έκανε καταχώρηση πατέντας για καμπυλωτούς σένσορες. Αλλά ο νέος αυτός φακός προορίζεται για full frame καμπυλωτό σένσορα.

Η Sony από την άλλη, λίγο πιο μετά από την καταχώρηση της Nikon, έκανε και αυτή τη δικιά της. Ο δικός της φακός, προορίζεται για καμπυλωτό σένσορα medium format μηχανές μεγέθους 645, πολύ μεγαλύτερου από αυτού που έχει η Fuji GFX-50s και η Hasselblad X1D-50c. Ο φακός αυτός έχει single focus και θα χρησιμοποιείται ως “εναλλάξιμος φακός”. Επίσης, η περιγραφή του αναφέρει ότι θα έχει υψηλό MTF.

Ο φακός της Nikon έχει μια μεγάλη πιθανότητα να είναι prime, προσπερνώντας έτσι την ανάγκη για τον σχεδιασμό κι άλλων οπτικών μέσα στο φακό ή να βρουν τρόπο πώς να κάνουν τους zoom φακούς να δουλέψουν με καμπυλωτό σένσορα. Με αυτή την λογική, υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο φακός να μην κυκλοφορήσει ποτέ. Το γεγονός όμως ότι η Nikon αλλά και η Sony πατεντάρισε κιόλας τους φακούς της, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα για έρευνα και ανάπτυξη για κάτι τόσο καινοτόμο, είναι αρκετά θετικό. Έχοντας υπόψιν βέβαια ότι όποια εταιρία τελειοποιήσει πρώτη αυτή την τεχνολογία θα μονοπωλεί στην αγορά για πολύ καιρό μέχρι και οι άλλες εταιρίες αναπτύξουν και τα δικά τους σχέδια.

Και κάπου εδώ αρκετοί από εσάς αναρωτιέστε γιατί υπάρχει ένας τέτοιος σένσορα και γιατί θα πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό; Λοιπόν, ένας καμπυλωτός σένσορας μπορεί να αντιμετωπίσει το πεδίο καμπυλότητας(γνωστό και ως Petzval πεδίο καμπυλότητας) με πιο απλούς σχεδιαστικά φακούς. Όταν οι ακτίνες φωτός περνάνε μέσα στο φακό, δεν πάνε ευθεία ακριβώς προς το σένσορα(έναν απλό και επίπεδο σένσορα). Έτσι δεν πάει όλο το φως, όλη πληροφορία προς τον σένσορα αλλά ένα μέρος από αυτό. Οι κατασκευαστές φακών λοιπόν για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα κατασκευάζουν πιο περίπλοκους φακούς, όπου ναι μεν ελαττώνουν αυτό το πρόβλημα αλλά δημιουργούν άλλου είδους παραμορφώσεις. Ο καμπυλωτός σένσορας λοιπόν, δουλεύει σαν το ανθρώπινο μάτι, συλλέγοντας περισσότερο φως και τις ακτίνες που πέφτουν εκτός άξονα λογω της καμπύλης, παράγοντας έτσι εικόνες ανώτερης ποιότητας, χωρίς παραπάνω παραμορφώσεις, χωρίς να ανεβάζουμε την ευαισθησία της κάμερας παραπάνω θυσιάζοντας έτσι ένας μέρος της ποιότητας της εικόνας και δεν θα χρειάζεται πλέον να παίρνουμε τόσο περίπλοκους κατασκευαστικά φακούς για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα που τους καθιστούσε πανάκριβους.

Η ερώτηση πλέον δεν είναι “αν” αλλά “πότε” αυτή η τεχνολογία θα φτάσει στα χέρια μας. Δηλαδή, “πότε” και “ποιος/ποια θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πρώτος/πρώτη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *