in , , , , , , ,

Anime & Manga: Πλήρης οδηγός για αρχάριους

Anime: Η λέξη χρησιμοποιείται από τους Δυτικούς για να περιγράψουν τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Προέρχεται από την αγγλική λέξη animation. Στην Ιαπωνία anime ονομάζονται όλα τα κινούμενα σχέδια ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης. Η μεγαλύτερη διαφορά από τα κινούμενα σχέδια(cartoons) είναι ότι δεν προορίζονται για παιδιά μόνο και έχουν μεγαλύτερη θεματολογία.

Manga: Στα ιαπωνικά σημαίνει κόμικς. Στην Δύση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ιαπωνικής προέλευσης κόμικς. Έχουν διαφορετικό σχεδιασμό από τα κόμικς. Πλέον έχουμε και manga από μη Ιάπωνες mangaka π.χ. Dramacon, Nightschool από την Svetlana Chmakova.

Mangaka: Στα ιαπωνικά σημαίνει σχεδιαστής κόμικς ή κινουμένων σχεδίων. Επίσης ονομάζεται ο συγγραφέας ενός manga κυρίως ιαπωνικής καταγωγής. Ως ένδειξη σεβασμού τους φωνάζουν senseii(Master) πχ Kishi-senseii(mangaka του Naruto).

Κατηγορίες των anime/manga

Shōnen: Κυριολεκτικά σημαίνει μικρό η αγόρι. Χαρακτηρίζεται από πολύ δράση, γέλιο, και οι πρωταγωνιστές είναι αγόρια, ή ο πρωταγωνιστής. Συνήθως υπάρχουν ωραίες συμπρωταγωνίστριες κυρίως για λόγους fan service (π.χ Nami από One Piece). Έχει αρκετή βία συνήθως. Κλασσικά παραδείγματα για shonen/shounen, είναι το One Piece, Inu Yasha, Dragon Ball, Naruto, Bleach κ.α

Shōjo: Κυριολεκτικά σημαίνει νεαρή κοπέλα. Target Group, τα κορίτσια από 10 έως 18. Τα θέματα που ασχολούνται τα shojo ποικίλουν αλλά όλα τους εστιάζουν στις ανθρώπινες και ρομαντικές σχέσεις. Διάσημη υποκατηγορία του είναι το Mahou Shōjo ή Majokko που σημαίνει μαγικό κορίτσι κι αναφέρεται σε anime και manga που πρωταγωνιστούν κοπέλες με μαγικές δυνάμεις. Κλασσικά παραδείγματα: Cardcaptor Sakura, Fruit Basket, Ouran High School Host Club κ.α.

Seinen: Κυριολεκτικά σημαίνει νεαρός. Target group: άνδρες 18-30 ετών. Έχει διάφορα στυλ και ποικίλα θέματα, αλλά τονίζει την εξέλιξη του χαρακτήρα και της πλοκής παρά την δράση. Κάποιες σειρές τις μπερδεύουν και για shojo πχ Chobits. Κλασσικά παραδείγματα είναι: Black Lagoon, Elfen Lied, Code Geas Bersek κ.α.

Josei: Κυριολεκτικά σημαίνει γυναίκα. Target group τα κορίτσια από 15 έως 44. Οι ιστορίες είναι συνήθως για την καθημερινή ζωή των γυναικών που ζουν στη Ιαπωνία. Στην ουσία είναι μια πιο ρεαλιστική εκδοχή των shojo και ο σχεδιασμός δεν είναι τόσο κοριτσίστικος όσο είναι στα shojo. Κλασσικά παραδείγματα είναι: Paradise Kiss, Honey and Clover κ.α.

Kodomo: Κυριολεκτικά σημαίνει παιδί. Είναι τα anime kai manga που απευθύνονται σε παιδιά και έχουν συχνά ηθικολογικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δίδαγμα σε κάθε ιστορία/επεισόδιο. Γενικά αποτελούνται από αυτόνομες ιστορίες για να διευκολύνουν την παρακολούθηση τους από παιδιά μικρών ηλικιών. Γνωστά Kodomo anime και manga είναι: Pucca, Hamtaro, Doraemon, Kodomo no Omocha κ.α.

Slice of Life: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα θέματα που είναι βγαλμένα από την καθημερινότητα και οι ήρωες τους έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα που τους παρουσιάζονται στη δουλειά, στο σχολείο και στις σχέσεις με τους γύρω τους. Υποκατηγορία του: School Life. Κλασσικά παραδείγματα τα: Toradora, K-On, Clannad κ.α.

Horror: Όπως λέει και το όνομά τους, είναι τα anime/manga που έχουν “τρομακτική” θεματολογία, πολλές με φορές με τρομακτικούς αλλά συμπαθητικούς πρωταγωνιστές, με ιστορίες φαντασμάτων και δαιμόνων, και συχνά έχουν πολύ αιματοκύλισμα. Χαρακτηριστικά είναι τα: Berserk, Ibitsu, Hellsing, Elfen Lied κ.α.

Fantasy: Τα anime και manga που οι ιστορίες τους εκτυλίσσονται μέσα σε ένα φανταστικό σύμπαν, το οποίο μπορεί να είναι ενα παρελθοντικό τοπίο, ένα μελλοντικό ή απλά ένα τελείως διαφορετικό από τον κόσμο που ζούμε. Έχουν συχνά επικά στοιχεία, εντυπωσιακούς χαρακτήρες και μάχες και σχεδιασμό με πολλή φαντασία. Κλασσικά παραδείγματα: Fairy Tail, Ao no Exorcist, HunterXHunter κ.α.

Historical: Μοιάζουν με τα Fantasy, με τη διαφορά ότι αναφέρονται πάντα σε πραγματική εποχή του παρελθόντος, ασχέτως το πόσα φανταστικά στοιχεία περιέχουν. Σε αυτό το είδος ανήκουν μερικά απο τα καλύτερα anime και manga φαντασίας. Κλασσικά παραδείγματα: Fullmetal Alchemist, Inuyasha, Gintama, Gamaran κ.α.

Mystery: Περιέχουν μυστήριο και σασπένς, συχνά είναι ιστορίες με υποθέσεις που χρειάζονται εξιχνίαση, πολλά κρυμμένα μυστικά που αποκαλύπτονται σταδιακά και έχουν αρκετές έντονες σκηνές. Σε θέματα horror και splatter κινούνται περισσότερο σε ήπια επίπεδα και πολύ συχνα έχουν φανταστικό υπόβαθρο. Γνωστά παραδείγματα: Pandora Hearts, Another, Spiral, Gosick κ.α.

Mecha: Επιστημονικής φαντασίας κατηγορία όπου έχει ρομπότ ή μηχανές. Αυτές οι μηχανές είναι τεράστιες, σε σχήμα, μέγεθος και όψη. Οι διαφορές είναι πως κάποια είναι πιο ρεαλιστικά από άλλα. Προέρχεται από την αγγλική λέξη mechanical. Στην πλειοψηφία τους είναι μηχανές για μάχη. Κλασσικά παραδείγματα: Neon Genesis Evangelion, Gundam κ.α.

Sports: Έχουν σαν κύριο θέμα ένα συγκεκριμένο σπορ, με το οποίο έχουν εμμονή οι περισσότεροι χαρακτήρες της ιστορίας. Διακρίνονται από έντονο ανταγωνισμό αλλά σχεδόν πάντα υποστηρίζουν το ευ αγωνίζεσθαι. Δημοφιλή sports anime και manga: Free!, Kuroko no Basuke, Captain Tsubasa κ.α.

Martial Arts: Σε αυτή την κατηγορία το θέμα είναι μία ή περισσότερες πολεμικές τέχνες, με την οποία ασχολούνται οι κύριοι χαρακτήρες και στην οποία ανταγωνίζονται και προσπαθούν συνεχώς να γίνουν καλύτεροι. Πολλές φορές έχει στοιχεία fantasy και drama.Κλασσικά παραδείγματα: Ikki Tousen, Fatal Fury, Tenjou Tenge κ.α.

Gender Bender: Οι πρωταγωνιστές των gender bender anime και manga έχουν την τάση να υιοθετούν τη συμπεριφορά, το ντύσιμο (cross-dressers) και τις συνήθειες του αντίθετου φύλου. Συχνά είναι τόσο πειστικοί που κανείς δεν είναι σίγουρος για την πραγματική τους ταυτότητα. Πολλές φορές, όταν το θέμα έχει fantasy ή sci-fi στοιχεία, μπορούν να αλλάζουν με μαγικό τρόπο το φύλο τους. Κλασσικά παραδείγματα: 1/2 Prince,To Love-Ru, Kampfer κ.α.

Phychological: Τα anime και manga αυτής της κατηγορίας έχουν να κάνουν με τα παιχνίδια του μυαλού. Δεν πραγματεύονται τόσο βαθιά θέματα, όσο θέματα ψυχολογικών διαταραχών, αν και κάποιες φορές οδηγούνται σε φιλοσοφικά. Οι ήρωες έχουν συναισθηματικά προβλήματα, κατάθλιψη, διχασμένη προσωπικότητα και υφίστανται δοκιμασίες που στοχεύουν ακριβώς σε αυτά. Κλασσικά παραδείγματα: Serial Experiments Lane, Monster, Higurashi: No Naku Koro Ni κ.α.

Yaoi: Γνωστό και ως Boy’s Love (BL), το κοινό του είναι κυρίως γυναικείο. Εστιάζει στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις των ανδρών. Οι mangaka στην πλειοψηφία είναι γυναίκες για αυτό και ο σχεδιασμός είναι πιο κοριτσίστικος. Συνήθως έχουμε τον seme(attacker) που κυνηγά τον uke(receiver). Επίσης οι πρωταγωνιστές στην πλειοψηφία είναι οι τέλειοι άνδρες με θηλυπρεπή χαρακτηριστικά (bishonen). Αν ο πρωταγωνιστής είναι σε προεφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται ως shotakon. Κλασσικά παραδείγματα: Junjo Romantica, Sekai-Ichi Hatsukoi κ.α.

Shonen ai: Για τους δυτικούς φαν είναι στην ουσία το soft yaoi, δηλαδή δεν έχει ερωτικές σκηνές αλλά μόνο υπονοούμενα. Shonen σημαίνει αγόρι και ai αγάπη, στην ουσία δίνουν έμφαση στο ρομαντισμό και όχι στις ερωτικές σκηνές. Κλασσικά παραδείγματα: Loveless, Gakuen Hevean κ.α.

Yuri: γνωστό και ως girl’s love, ασχολείται με τις σχέσεις γυναικών σε ρομαντικό, πνευματικό ή ερωτικό επίπεδο. Οι πλειοψηφία των φανς είναι άνδρες. Οι σχέσεις μπορεί να’ναι και πιο πλατωνικές. Στην κυριολεξία σημαίνει κρίνο. Συνήθως η υπόθεση διαδραματίζεται σε σχολείο. Κλασσικά παραδείγματα είναι: Strawberry Panic, Noir, Kashimashi : Girl Meets Girl, Kannazuki no Miko κ.α.

Shοjo ai: Πάλι για τους δυτικούς φαν είναι στην ουσία τα soft yuri, που δεν έχουν πολλές ερωτικές σκηνές. Κλασσικά παραδείγματα: Maria Holic κ.α.

Harem: Όταν ο πρωταγωνιστής περιτριγυρίζεται από τρία ή και περισσότερα άτομα του αντίθετου φύλου. Συνήθως έχουμε ένα αγόρι που περιτριγυρίζεται από κορίτσια όταν γίνεται το αντίστροφο λέγεται reversed harem. Πλέον έχουμε και Harem σε Yaoi/Yuri(πχ Gakuen Heaven) Η λέξη είναι αραβική και σημαίνει κοπέλα. Κλασσικά παραδείγματα για harem: Clannad, Gakuen Hevean κ.α. ενώ για reversed harem έχουμε: Yamato Nadeshiko Shichi Henge, Vampire Knight, κ.α.

Lolicon: Είναι δύο λέξεις ενωμένες μαζί Lolita complex. Χαρακτηρίζει την έλξη που έχουν οι μεγαλύτεροι άνδρες για μικρότερες κοπέλες που είναι στην εφηβεία. Στα anime/manga έχουμε πρωταγωνίστριες είτε που μοιάζουν για μικρότερες είτε που είναι, για λόγους fan service, οι οποίες είναι σχεδιασμένες πιο ερωτικά, και με στυλ που θυμίζει shojo manga. Κλασσικό παράδειγμα: Lucky Star, Ichigo Mashimaro κ.α.

Hentai: Αναφέρεται σε anime/manga τα οποία έχουν ερωτικό περιεχόμενο, αλλά είναι διεστραμμένα σεξουαλικά. Hentai σημαίνει περίεργη συμπεριφορά, και αυτή είναι και η διαφορά από τα Ecchi που μπορούμε να πούμε πως είναι πιο soft, μιας και που έχουν λιγότερες ερωτικές σκηνές και όχι τόσο έντονες, με περισσότερα υπονοούμενα. Ecchi σημαίνει πονηρός. Κλασσικά παραδείγματα για Ecchi: KissxSis, Kyou no Go No Ni, Seikon No Qwaser κ.α.

Dōjinshi(doujinshi): Αναφέρεται σε έργα, κυρίως manga ή novels, που τα έχουν εκδόσει οι ίδιοι οι δημιουργοί τους. Συνήθως πρόκειται για ερασιτέχνες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις διάσημων mangaka που προτίμησαν να εκδόσουν δουλειές τους χωρίς τη βοήθεια μεγάλων εταιριών. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται πολλά side stories διάσημων anime όπως Naruto, Bleach, One Piece  αλλά και μεταφορές παιχνιδιών σε manga, όπως τα doujinshi του Final Fantasy.

One shot: Πρόκειται για ιστορίες που ολοκληρώνονται μέσα σε ένα επεισόδιο/ενότητα. Προτείνονται σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να διαβάσουν κάτι με αρχή και τέλος χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πολύ καιρό για τις συνέχειες του. Παραδείγματα: Koe no Katachi Prototype, Before Dawn, Arcana (Anthology) κ.α.

 

Άλλες ετυμολογίες:

 

Moe: Δεν έχει συγκεκριμένη σημασία, στην ουσία είναι τα turns on χαρακτηριστικά. Όταν ένας χαρακτήρας είναι αξιαγάπητος ή χαριτωμένος. Οι κοπέλες που είναι Moe ονομάζονται moekkon. Anime που έχουν Moe χαρακτήρες κυρίως είναι: το Lucky Star και το K-on.

Fan service: Στην ουσία είναι οτιδήποτε ευχαριστεί τους φανς, είτε αυτό είναι kiss scene, είτε υπονοούμενο για σχέσεις χαρακτήρων και πολλά άλλα.

Dere Dere: To να γίνεσαι τρυφερός κι εκδηλωτικός με το άτομο που σε ενδιαφέρει. Σπάνια όμως απαντάται έτσι, ενώ αντίθετα τα σύνθετά του είναι πασίγνωστα στους κύκλους των Otaku, καθώς περιγράφουν το πως αντιδρά ένα άτομο όταν του εκδηλώνουν ή νιώθει ερωτικό ενδιαφέρον (π.χ. Tsundere = διπολικος, απορριπτικός που σταδιακά μαλακώνει, Yandere= ψυχωτικά κολλημένος με το αντικείμενο ενδιαφέροντος κ.α.)

Kawaii: Σημαίνει χαριτωμένο/γλυκούλι, λέξη-ψωμοτύρι των Otaku, αντιπροσωπεύει πλέον μια ολόκληρη κουλτούρα και φιλοσοφία του “χαριτωμένου ατόμου/αντικειμένου/συμπεριφοράς”

Otaku: Είναι ο «καμένος» σε ελληνική μετάφραση. Στην Ιαπωνία δεν έχει καλή σημασία, δηλαδή αυτά τα άτομα συνήθως δεν είναι κοινωνικά αποδεχτά. Είναι τα άτομα που στην ουσία προσκολλούνται σε ένα πράγμα και δεν έχουν ζωή πέρα από αυτό. Υπάρχουν αρκετά είδη otaku: είναι αυτοί που μπορούν να ξεχωρίσουν την φωνή κάθε seiyuu(voice actor), αυτοί που συλλέγουν όλα τα manga/φιγούρες, που κάνουν συνέχεια cosplay, έχουν δει όλα τα anime κ.α.
[wide][videogallery id=otakulogy][/wide]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *