in , , , , ,

Whitney Houston: Οι δώδεκα καλύτερες ερμηνείες της [Audios/Videos]

Η Whitney Houston, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή  πριν λίγες μέρες, μας χάρισε στη διάρκεια της καριέρας της ερμηνείες που σε κάποιες περιπτώσεις άφησαν εποχή.

Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα συγκεντρώσαμε τα τραγούδια της εκείνα που θεωρούμε τα καλύτερα, μαζί με τις σημαντικότερες ερμηνείες της (πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη).

“Memories” – 1982 (με τους Material)

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 και παράλληλα με την καριέρα της στο μόντελινγκ, η τραγουδίστρια συνεργάζεται με παραγωγούς και μουσικούς σε διάφορα πρότζεκτ. Ένα από αυτά ήταν το άλμπουμ “One Down” με το γκρουπ Material, όπου ερμήνευσε το Memories, μια πολύ γλυκιά μπαλάντα.
[jwplayer mediaid=”19622″]

“You Give Good Love” – 1982

Το τραγούδι που σύστησε τη Χιούστον στο αμερικανικό κοινό και η πρώτη επιτυχία από το επώνυμο ντεμπούτο της. Νο 3 στις ΗΠΑ.
[jwplayer mediaid=”19623″]

“Saving All my Love For You” – 1985

Με αυτό το τραγούδι, Νο 1 σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία και διασκευή κομματιού από το 1978, την έμαθε το διεθνές ακροατήριο. Οι στίχοι αναφέρονται στη σχέση μιας κοπέλας με ένα παντρεμένο, για τον οποίο “φυλάει όλη την αγάπη της”. Η γεμάτη πάθος ερμηνεία της Whitney συγκίνησε σχεδόν τους πάντες.
[jwplayer mediaid=”19624″]

“How Will I Know” – 1985

Κι εκεί που την είχαμε συνδέσει περισσότερο με μπαλάντες, η Houston κυκλοφόρησε αυτό το σινγκλ (Νο 1 στις ΗΠΑ), ένα κεφάτο ποπ φανκ κομμάτι, δείχνοντας μας πόσο άνετα ένιωθε και με τα χορευτικά τραγούδια. Το σινγκλ άρεσε πολύ στη νεολαία της εποχής και παίχθηκε πάρα πολύ στο MTV, το οποίο μέχρι τότε, με την εξαίρεση του Michael Jackson, απέφευγε τους μαύρους καλλιτέχνες. To 2006 βρέθηκε στο Νο 12 της λίστας του VH1 με τα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του ’80.
[jwplayer mediaid=”19625″]

“So Emotional” – 1987

Στο δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο “Whitney” (οι τίτλοι δεν ήταν το δυνατό της σημείο, σίγουρα), το βάρος έπεφτε για μια ακόμα φορά στις μπαλάντες. Αυτό όμως το τραγούδι, μια πιο ενήλικη εκδοχή του How Will I Know, ξεχώριζε με την πρώτη ακρόαση. Σύνθεση των επιτυχημένων συνθετών της εποχής Billy Steinberg και Tom Kelly, υπεύθυνων επίσης για το “Like a Virgin” της Madonna, το “True Colors” της Cyndi Lauper και “Eternal Flame” των Bangles, της χάρισε ένα ακόμα Νο 1 στην Αμερική.
[jwplayer mediaid=”19626″]

“I Will Always Love You” – 1992

Το κομμάτι και η ερμηνεία που την χαρακτηρίζουν περισσότερο απ’ όλα που έχουμε διαλέξει. Μετά από ένα όχι τόσο επιτυχημένο εμπορικά τρίτο άλμπουμ, η τραγουδίστρια αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία “Ο Σωματοφύλακας“, πλάι στον Kevin Costner, και αναλαμβάνοντας φυσικά το μεγαλύτερο μέρος του σάουντρακ. Η αρχική ιδέα για το κύριο σινγκλ ήταν να κάνει μια διασκευή στο “What Becomes of the Brokenhearted” του Jimmy Ruffin. Τους πρόλαβε όμως ο Paul Young, που το ερμήνευσε στην ταινία “Πράσινες τηγανητές ντομάτες“, κι έτσι ο Costner πρότεινε την προ εικοσαετίας επιτυχία της κάντρι τραγουδίστριας Dolly Parton, δίνοντας στη Houston να ακούσει τη διασκευή που είχε κάνει το 1975 η Linda Ronstadt. H Houston μαζί με τον παραγωγό David Foster έδωσαν στο κομμάτι τη μορφή μιας σόουλ μπαλάντας, η a capella εισαγωγή όμως με την αναλογικά μεγάλη της διάρκεια  προβλημάτισε τη δισκογραφική εταιρία, που πίστευε ότι θα αποθάρρυνε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς από το να παίξουν το τραγούδι. Η τραγουδίστρια όμως και ο συμπρωταγωνιστής της επέμειναν και η ηχογράφηση έμεινε ως είχε, δίνοντας στην ταινία μια από τις καλύτερες σκηνές της και στη Houston μια θηριώδη επιτυχία. Το κομμάτι έμεινε 14 εβδομάδες στο Νο 1 των ΗΠΑ, κάτι που ήταν πολύ μεγάλο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής, ενώ μέχρι το 2009 είχε πουλήσει 4.591.000 δίσκους. Αντίστοιχη ήταν και η επιτυχία του άλμπουμ, που έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όσο για την ταινία, ήταν κι αυτή τεράστια επιτυχία, κάνοντας εισπράξεις 410 εκατομμυρίων δολαρίων.
[jwplayer mediaid=”19627″]

“I Have Nothing” – 1992

Πολλές οι επιτυχίες από το σάουντρακ του Bodyguard που ακολούθησαν το I Will Always Love You. Εμείς θα ξεχωρίσουμε αυτό εδώ το τραγούδι, με τη δυναμική ερμηνεία από τη Whitney, που τραγουδάει με πάθος κάθε στίχο του. Σε αυτό το άλμπουμ βρισκόταν ερμηνευτικά στην καλύτερη φάση της καριέρας της.
[jwplayer mediaid=”19628″]

“Exhale (Shoop Shoop)” – 1995

Πέρασαν τρία χρόνια για να κάνει το επόμενο βήμα στον κινηματογράφο με το βασισμένο στο μπεστ σέλερ της Terry McMillan “Waiting To Exhale” (ελλ. τίτλος “Επιτέλους, πού πήγαν οι άντρες;“). Το σάουντρακ συνέθεσε ο Babyface και είναι πιθανόν η καλύτερη δουλειά του. Στο βασικό τραγούδι της ταινίας η Whitney, στον αντίποδα ίσως του I Will Always Love You, δίνει μια γλυκιά, χαμηλότονη και χωρίς εξάρσεις αλλά γεμάτη αυτοπεποίθηση, ερμηνεία. Ήταν άλλη μία Νο 1 επιτυχία στις ΗΠΑ.
[jwplayer mediaid=”19634″]

“Step By Step” – 1996

Στην τρίτη της ταινία “Φτερωτός Έρωτας“, η Houston δίνει και πάλι πνοή σε ένα παλιότερο κομμάτι, αυτή τη φορά ένα B-side της Annie Lennox από το 1992, που αποκτά χορευτική διάσταση με γκόσπελ χροιά (κοντά και στο ύφος της ταινίας). Η ίδια η συνθέτης ακούγεται στα φωνητικά.
[jwplayer mediaid=”19635″]

“My Love Is Your Love” – 1998

Μετά από αρκετά χρόνια η Whitney επιστρέφει με ένα κανονικό άλμπουμ, που, κατά τη γνώμη του υπογράφοντα είναι το πιο ολοκληρωμένο της καριέρας της. Σε ερμηνευτική ωριμότητα πλέον, συνεργάζεται με την αφρόκρεμα της εποχής και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το ομότιτλο mid-tempo reggae κομμάτι που το ερμηνεύει με ένα άνετο, ξεκούραστο τρόπο, μακριά από το γνωστό της στυλ, γίνεται παγκόσμια επιτυχία και εν τέλει η τρίτη μεγαλύτερη επιτυχία της (μετά τα I Will Always Love You και I Wanna Dance With Somebody). Στη σύνθεση και την παραγωγή οι Wyclef Jean και Jerry Duplessis.
[jwplayer mediaid=”19636″]

“It’s Not Right But It’s Okay” – 1999

Από το ίδιο άλμπουμ ένα ακόμα τραγούδι που αγαπήσαμε πολύ. Αρχικά στη Β’ πλευρά του “Heartbreak Hotel“, έγινε το τρίτο σινγκλ από το δίσκο, φτάνοντας στο Νο 4 στις ΗΠΑ. Η παραγωγή ήταν του Rodney Jerkins, όμως η εκδοχή που ξεχώρισε τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και στις πωλήσεις  ήταν κυρίως το μπιτάτο ριμίξ των Thunderpuss.[jwplayer mediaid=”19637″]

“Million Dollar Bill” – 2009

Τα χρόνια έχουν περάσει κι οι καταχρήσεις και η άστατη ζωή φαίνεται να έχουν βάλει στο περιθώριο την καριέρα της Houston. To 2009 όμως κι αφού έχουν προηγηθεί το διαζύγιό της από το Bobby Brown και επιτυχημένη απεξάρτηση από ουσίες, επιστρέφει με το άλμπουμ που έμελλε να είναι το τελευταίο της. Η φωνή δεν είναι όπως ήταν, υπάρχει όμως ακόμα δύναμη και αυτή ακούγεται σε κομμάτια όπως αυτό εδώ, που συνέθεσαν οι Alicia Keys και Swizz Beatz.
[jwplayer mediaid=”19638″]
Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια για τα αγαπημένα σας τραγούδια της Whitney.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *